Μπαρα ανακοινωσεων (GR)

ΕΣΠΑ Λογότυπο

Αρνίσιο μπούτι στον φούρνο με πατάτες

ΥΛΙΚΑ

(για 4-6 μερίδες)

(προετοιμασία 20′ λεπτά)

(χρόνος μαγειρέματος 5 ώρες και 30 λεπτά)

Για το αρνίσιο μπούτι:

  • 5-6 κ. γλυκού σκόνη σκόρδου Χάρμα
  • 3,5 κιλά αρνίσιο μπούτι
  • αλάτι Ιμαλαίων Χάρμα, πιπέρι Χάρμα
  • 3 κ. γλυκού πάπρικα Χάρμα
  • 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα κομμένο στα 4
  • 10 κλωνάρια θυμάρι Χάρμα
  • 3 κλωνάρια δενδρολίβανο Χάρμα
  • 3 κ. γλυκού ρίγανη ξερή Χάρμα
  • 3 φύλλα δάφνης Χάρμα
  • χυμό από 3 λεμόνια
  • 1+ 1/2 φλυτζάνι κρασί
  • 2 κούπες ζωμό κότας ή σκέτο νερό

 

Για τις πατάτες:

  • 160 ml ηλιέλαιο
  • 5 κιλό πατάτες
  • 2 κ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό Χάρμα
  • 1 + 1/4 κ. σούπας αλάτι Ιμαλαίων Χάρμα
mpouti arni

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το αρνίσιο μπούτι:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250, με ένα μικρό μαχαιράκι ανοίγουμε μικρές “θήκες” γύρω από το μπούτι περίπου 25, οι περισσότερες να είναι από πάνω.
  2. Τοποθετούμε μέσα στις θήκες τα κεφάλια σκόρδου.
  3. Πασπαλίζουμε το μπούτι με το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και την σκόνη σκόρδου.
  4. Ρίχνουμε από πάνω ελαιόλαδο και τρίβουμε καλά να πάει παντού.
  5. Τοποθετούμε το μπούτι σε ένα ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  6. Βγάζουμε το μπούτι από τον φούρνο και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 160.
  7. Γυρνάμε το μπούτι από την άλλη πλευρά ρίχνουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά και γεμίζουμε με νερό μέχρι λίγο πιο πάνω από την μέση.
  8. Καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 3,5 ώρες.
  9. Βγάζουμε πάλι το μπούτι το γυρνάμε από την πάνω πλευρά και ξανά σκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλες 2.5 ώρες.
  10. Αφαιρούμε την λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα.
  11. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και βάζουμε το μπούτι σε μια πιατέλα, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να “ξεκουραστεί” για 30 λεπτά.
  12. Σουρώνουμε τα υγρά από το ταψί σε ένα κατσαρολάκι, μαζεύουμε το λίπος της σάλτσας βάζοντας φέτες ψωμιού από πάνω να τραβήξει το λίπος.
  13. Συμπληρώνουμε αλάτι, πιπέρι και λεμόνι αν χρειάζεται.

 

Για τις πατάτες:

  1. Βάζουμε το λάδι σε ένα ταψί και το βάζουμε στον φούρνο, ανοίγουμε τον φούρνο στους 250C.
  2. Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό αρκετό και ρίχνουμε τις πατάτες τις οποίες τις έχουμε καθαρίσει και κόψει στην μέση, είτε  στρογγυλές, είτε κυδωνάτες.
  3. Βράζουμε για 10 λεπτά, σουρώνουμε και τις ξανά βάζουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε από πάνω το σιμιγδάλι και το αλάτι.
  4. Κουνάμε την κατσαρόλα με τις πατάτες να πάει παντού το σιμιγδάλι.
  5. Εν το μεταξύ το λάδι στον φούρνο θα έχει κάψει, βγάζουμε έξω το ταψί και το ρίχνουμε μέσα τις πατάτες με προσοχή.
  6. Ψήνουμε στους 220C για μία ώρα περίπου.
  7. Τις γυρνάμε μια φορά μόνο.
  8. Σερβίρουμε με το αρνίσιο μπούτι.

 

Καλή σας όρεξη!

 

Top Back to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο